Bra att veta om renovering

Många av våra kunder som köper kakeldekor och väggdekor gör ju det i samband med att man renoverar eller bygger om. Därför har vi sammanställt ett inlägg med fler tips på vad olika ord betyder så att den som är nybörjare på renovering och ombyggnation kan hänga med i svängarna.

Väggdekor eller kakeldekor är ofta den sista touchen man lägger i sitt hem när man renoverat men innan dess finns det mycket som ska göras.

Här är några termer som kan vara bra att känna till:

Totalrenovering – När man blåser ut allt i ett rum, en lägenhet eller ett hus. Om man gör om badrummet och river våtrumstapet, drar om avloppet samt byter ut golv och tak och även byter saker som exempelvis duschen, badkaret och toastolen så kan man tala om att man gör en totalrenovering av badrummet.

Underarbete – Ofta det arbete man gör under själva ytan, vilket innebär att det blir ett arbete som inte syns när det gäller slutresultatet. Dock är det ett väldigt viktigt arbete. Ett bra underarbete ger förutsättningar för exempelvis plana ytor och raka linjer så det är väldigt viktigt att inte slarva med detta.

Markarbete – Arbete som görs utomhus när man till exempel gräver upp marken. Inom ramen för markarbeten ingår sådant som schaktning och dräneringsarbeten. Här handlar det i grova drag om att gräva upp och omforma marken samt att bereda den så att man får önskad effekt. Till exempel om man vill plana ut marken för att lägga en gräsmatta ovanpå så behöver man först göra markarbeten.

Nybyggnation – När man bygger en ny byggnad från scratch, till exempel när man projekterat ett hus från grunden. Det finns många företag som sysslar med nybyggnation och inom ramen för nybyggnation ryms en stor mängd olika saker, allt från att gjuta en platta till att montera fönster på plats. Det handlar om helheten från start till mål.