Så renoverar du själv

Att renovera själv är något som har blivit väldigt populärt och DIY-kulturen får allt fler anhängare. Vi såg verkligen en boom under pandemin när många spenderade reskassan på att renovera hemma och intresset för att piffa till i hemmet är något som inte verkar avta. Svenskarna älskar verkligen att renovera och det är något som har många positiva sidoeffekter. Dels blir det givetvis finare och mer trivsamt i hemmet vilket är svårt att sätta en siffra på hur mycket det är värt, men det är helt klart en skön känsla. Dels stiger värdet på bostaden den dagen man ska sälja den om man har renoverat och gjort det fint hemma. Så man kan säga att man slår två flugor i en smäll när man renoverar.

Här listar vi några viktiga saker du bör tänka på när du renoverar:

• Ha en plan. Detta är något som är väldigt viktigt när man renoverar. För att kunna planera allt från inköp till arbete så behöver man ha en klar och tydlig plan redan innan man börjar renoveringen. Detta är särskilt viktigt om ni är fler än en person i hushållet. Med en färdig gemensam plan behöver man inte bli oense under projektets gång om saker som hur det ska se ut, vem som ska göra vad och hur mycket renoveringen får kosta.

• Ha en budget. Detta är en oerhört viktig sak när man renoverar. Lista på förhand vad materialet kostar och räkna även med kostnaden för verktyg ni tänkt använda. Vad verktyg kostar tar du enkelt reda på genom att söka på exempelvis verktyg stockholm och se priserna. Om man inte har en budget att förhålla sig till så blir det lätt så att utgifterna springer iväg. En viktig sak att tänka på är att budgetera för om något går snett eller om något måste lagas. Det är mer regel än undantag att något oförutsett händer när man renoverar så se till att ta höjd för det.